Profiteer van de kerstkorting geldig tot 25/12/2023. Gebruik code: XMAS23

Laura Andriani

Ph credits promo

Waar ben je geboren? In Puglia, in het zuidoosten vqn Italië; en toen ik 15 dagen oud was, verhuisden mijn ouders naar Turijn, in het noordwesten.Meteen  een voorbestemdheid van reiskarma!

Waar woon je?  Nergens… Mijn officieel adres is nog in  Montreal, maar ik zoek een centrale plek in Europa.

Waarom ben je begonnen met muziek maken? Ik ben geboren in een familie van muzikanten, ik ben altijd in een muzikale omgeving geweest. Ik heb gewoon een instrument gekozen.

Wat is je favoriete instrument? De menselijke stem.

Welke muziek luisterde je als kind? Voornamelijk klassiek, constant de “filodiffusione”, de 24/7 uitgezonden klassieke Italiaanse radio; en heel ging naar heel veel live repetities en concerten.

Wat was je eerste plaat? De eerste vinyl die ik kreeg: Tsjaikovski Vioolconcert met David Oistrakh.

In welke muzikale periode zou je willen leven? De 16e en vroege 17e eeuw als viola da gamba-speelster; maar ik waardeer het om in het heden te zijn en ik zou graag meer muziek willen spelen die nu wordt geschreven.

Waar luister je het liefst naar muziek? Tijdens het reizen, vooral in de trein.

Waar kunnen we je vinden als je geen muziek maakt? Bij het water. Zwembad. Ideaal bij de zee.

Waar heb je gestudeerd? Turijn en Basel.

Welke prijzen heb je gewonnen? De coolste: Premio Speciale op de Paganini Competitie in 1997.

Wie is je favoriete componist? Beethoven. En Bach. En Mozart.

Welke componist zou je willen dat het publiek herontdekt? Mozart 🙂 Over het algemeen denk ik dat we te veel componisten als vanzelfsprekend beschouwen.

Wat is je eerste opname? Als een professionele ervaring was dat aanvankelijk enkele hedendaagse muziek; daarna realiseerd ik heel veel opnames  met het Alcan Strijkkwartet als eerste viool.

Wat is je favoriete opname?  Bij het label Passacaille, Paganini 24 Caprices En bij het label Atma, de Late strijkkwartetten van Beethoven, met het Alcan Quartet.

Wat is je favoriete Passacaille-opname? Ex tenebris ad lucem.

Met wie droom je ervan op te nemen? Met Beethoven. En Die Kunst der Fuge met Bach op de viool.

Welk stuk heb je nog nooit opgenomen maar zou je graag willen opnemen? Beethoven Vioolconcert. Enkele Mozart Strijkkwartetten. Mozart Sonates voor Piano en Viool.

Wat doe je voor een concert? Ik poets mijn tanden en stem mijn viool.

Wat doe je na een concert? Ik stem mijn viool. 😊

Wat zou je doen als je geen muzikant was? Chirurg.

Nog iets belangrijks toe te voegen? Ik zou willen dat we meer nieuwe muziek konden uitvoeren en naar de concertzalen brengen. Ik denk dat we stijlen en klankstructuren moeten incorporeren zonder het repertoire in te kaderen.