Profiteer van de kerstkorting geldig tot 25/12/2023. Gebruik code: XMAS23

Enrico Onofri

Ph credits Enrico De Luigi

Waar ben je geboren? Ravenna, Italië

Waar woon je? Op het platteland van Midden-Italië, op prachtige heuvels niet ver van mijn geboortestad

Waarom ben je met muziek begonnen? Als kind speelde ik al piano, maar ik wilde eigenlijk wetenschapper worden.Toen ik 14 was ontdekte ik een kleine viool in het atelier van mijn vader en tegelijkertijd begon ik te zingen in een plaatselijk koor, dus uiteindelijk besloot ik muzikant te worden.

Wat is je favoriete instrument? De hoorn

Naar welke muziek luisterde je als kind? Beethoven, Bach, Vivaldi

Wat was je eerste plaat? Mag ik er twee noemen? De orgelwerken van Bach door Helmut Walcha en de 6e van Beethoven gedirigeerd door Josef Krips.

In welke muzikale periode zou je willen leven? Nu: onze tijd is uniek in de geschiedenis van de mensheid wat het mogelijk heeft gemaakt om gemakkelijk toegang te hebben tot een onbeperkte hoeveelheid muziek en informatie. Maar… Ik geef toe dat ik een zwakte heb voor het eeuw van de Rede.

Waar luister je het liefst naar muziek? In bad.

Waar kunnen we je vinden als je niet aan het musiceren bent? Ik kan niet bestaan zonder muziek te maken. Zelfs als ik aan het lezen, schrijven of koken ben, of als ik opga in de natuur rondom mijn huis, wordt mijn creatieve geest meegenomen door de muziek.

Waar heb je gestudeerd? Begonnen in mijn geboortestad, daarna in Milaan.

Welke prijzen heb je ontvangen? Zoveel. Onder de meest recente, naast de “Diapason d’or de l’année” in 2020, heb ik de “F.Abbiati” prijs gekregen, een van de belangrijkste onderscheidingen van critici in Italië.

Wie is je favoriete componist? Ik heb geen voorkeuren, het hangt ervan af waarop ik me concentreer. Ik denk dat uiteindelijk Nature de beste componist is.

Welke componist wil je dat het publiek herontdekt? Er zijn nog zoveel ongepubliceerde werken ! Maar zelfs bij de beroemdste componisten is er altijd wel iets nieuws te “herontdekken” in hun partituren.

Wat is je eerste opname? Een opname van Monteverdi’s Combattimento en andere madrigalen.

Wat is je favoriete opname (Passacaille, met jou)? Uhm, misschien “Seicento!”.

Wat is je favoriete Passacaille opname? (Passacaille, andere artiest) “Aquila altera”.

Met wie droom je van een opname? (realistisch of niet) Als dirigent, het vioolconcert van Brahms met Joseph Joachim als solist. Als violist, om samen met Corelli zijn concerti grossi op te nemen.

Welk stuk heb je nog nooit opgenomen, maar zou je graag opnemen? Monteverdi’s Vespro, maar deze keer als dirigent!

Wat doe je voordat je een concert speelt? Eerst poets ik zorgvuldig mijn concertschoenen en daarna lees ik een boek totdat ik op het podium ga.

Wat doe je na een concert? Niets bijzonders, het hangt van de situatie af.

Wat zou je doen als je geen muzikant was? Wetenschapper of dichter.