Profiteer van de kerstkorting geldig tot 25/12/2023. Gebruik code: XMAS23

Alex potter

Ph credits Jochen Quast

Waar ben je geboren? In Groot-Brittanië.

Waar woon je? Duitsland, in de buurt van Hamburg.

Waarom ben je met muziek begonnen? Mijn ouders hielden van muziek en zingen, en van jongs af aan maakte zingen deel uit van mijn zijn.

Wat is je favoriete instrument? Barokorgel, hobo, harp.

Naar welke muziek luisterde je als kind? Bach, Handel, en later dingen als Green Day en Nirvana als tiener.

Wat was je eerste plaat? De eerste die ik me herinner, was de cassette van mijn moeder van het Orchestra of St Martin-in-the-Fields dat de Bach Orchestral Suites speelde.

In welke muzikale periode zou je willen leven? Ik zou graag in het heden willen leven omdat we moderne geneeskunde hebben, maar ik zou heel nieuwsgierig zijn om Leipzig in de jaren 1720 te bezoeken om te horen hoe de muziek van Bach eigenlijk klonk. Ook zou ik graag heel dronken willen worden en wat ondeugende liederen zingen met Henry Purcell.

Waar luister je het liefst naar muziek? Tijdens repetities of op het podium, luisteren naar geweldige collega’s die magie creëren.

Waar kunnen we je vinden als je niet aan het musiceren bent? Waarschijnlijk in de keuken, aan het koken, op de fiets, of wandelend op het platteland.

Waar heb je gestudeerd? Aan de Universiteit van Oxford en aan de Schola Cantorum Basel.

Welke prijzen heb je ontvangen? De Countertenor Will Ferrel Lookalike Award 2022.

Wie is je favoriete componist? Ik hou van de muziek van de meeste componisten die ik uitvoer, maar voor muziek die ik vrijwel zeker nooit zelf zal zingen, is dat Rameau.

Welke componist wil je dat het publiek herontdekt? Cipriani Potter (geen familie), omdat we meer Potter in de schijnwerpers nodig hebben.

Wat is je eerste opname? Een live video-opname (december 1985) van mij in een ochtendjas, spelend als herder in het kerstspel op school en zingend “the Angel Gabriel from Heaven came”.

Wat is je favoriete opname (Passacaille, met jou)? Bach Cantatas 35 & 156 (PAS1092).

Wat is je favoriete Passacaille-opname (Passacaille, andere artiest)? “Leuven Chansonnier” door het Sollazzo ensemble (PAS1054).

Met wie droom je van een opname? (realistisch of niet) The Bee Gees. Een barokversie van “Stayin Alive”.

Welk stuk heb je nog nooit opgenomen maar zou je graag willen opnemen? John Cage’s “4’33”.

Wat doe je voordat je een concert speelt? Een wandeling maken, een boek lezen, proberen mijn telefoon uit te schakelen om in de juiste stemming te komen.

Wat doe je na een concert? Ontspannen met fijne collega’s, samen met lekker eten en drinken.

Wat zou je doen als je geen muzikant was? Een ambachtelijke pizzawagen met een houtoven besturen. Eten en muziek hebben veel gemeen: we geven ons allemaal om het beste te creëren wat we kunnen, maar produceren iets vergankelijks dat verdwijnt. Toch geven we (hopelijk) mensen ervaringen en herinneringen die ze de rest van hun leven kunnen koesteren.